
האיור הדיגיטלי נהיה חלק גדול מאוד מעולם העיצוב והפרסום. חברות רבות וגם עצמאיים מפרסמים את עצמם בעזרת דמויות מצויירות או משתמשים באיורים כדי להעביר מסר מסוים, ולחלק אפילו יש דמות מצויירת בלוגו (כמו הלוגו של FOXERISH).
באיור דיגיטלי, כמו באיור קלאסי (צבעי שמן על קנווס, עפרונות על נייר וכו׳), רצוי להשתמש בעקרונות כמו פרספקטיבה, תאורה, אור וצל, קומפוזיציה, נפח, משקל וכו׳ על מנת שיהיה אלמנט של ריאליזם בציור, גם אם הוא אמור להיות מאוד cartoon ושטוח.


שני הסוגים השונים של איור דיגיטלי
אם יצא לכם לחפש קצת מידע על איור דיגיטלי, בטח יצא לכם להיתקל במילים וקטור (Vector) ופיקסל (Pixel).
איור וקטורי ואיור מבוסס פיקסל, שלפעמים נקרא רסטר (Raster), אלה שתי גישות שונות באיור הדיגיטלי. בחלק מהמקרים ניתן להגיע לתוצאות כמעט זהות בשתי הגישות, אך לכל שיטה יש את היתרונות והחסרונות שלה. אך קודם, בואו נראה מה זה בכלל וקטור ומה זה בכלל פיקסל.
וקטור
וקטור הוא נוסחה מתמטית המתארת את המיקום של נקודות מסויימות ביחס אחד לשני ואת המרחק ביניהם, הקימור של הקו, הצבע והעובי שלו. אבל אין לכם מה לדאוג מכל המתמטיקה, אתם לא צריכים לחשב כלום, התוכנה מחשבת הכל ויוצרת לנו צורה. בגלל שצורות וקטוריות הם בעצם נוסחה מתמטית ולא מבוססת על נקודות צבע כמו פיקסלים, ניתן להגדיל את האיור כמה שרוצים מבלי להוריד את איכות התמונה.
יתרונות
- לא תלוי ברזולוציה, כלומר, ניתן להגדיל כמה שרוצים והתמונה לא תאבד מהאיכות שלה.
- לרוב משקל הקובץ יהיה קטן יותר (אלא אם כן הקובץ מלא בהמון פרטים).
- נראה חד על כל סוגי המסכים.
- ניתן להפוך לפיקסלים בקלות אם רוצים.
חסרונות
- אפשרויות מוגלבות, בעיקר כשזה מגיע להצללות ריאליסטיות ולפרטים קטנים.
פיקסל (רסטר)
פיקסל זה נקודה צבעונית ממש קטנה, שבשילוב עם עוד פיקסלים יוצרת תמונה, כמו שמחברים המון קוביות לגו צבעוניות כדי ליצור פסלון. איכות התמונה נמדדת לפי כמות הפיקסלים וצפיפותם; ככל שהתמונה תכיל יותר פיקסלים וככל שהצפיפות שלהם (DPI) תהיה גדולה יותר, ככה התמונה תהיה איכותית יותר.
יתרונות
- אינסוף אפשרויות מבחינת צבע, צורה והצללות.
- ניתן להגיע לתוצאות מאוד ריאליסטיות.
- עובד על הפורמטים הכי פשוטים.
חסרונות
- תלוי ברזולוציה, כלומר, מאבד מאיכות התמונה ככל שמגדילים יותר.
- לרוב משקל הקובץ עלול להיות מאוד גדול.

פיקסלים משמשים יותר לתמונות וציור דיגיטלי עם הרבה פרטים. וקטורים משמשים בעיקר לצורות יותר פשוטות כמו אייקונים, לוגואים ופונטים, אבל אפשר ליצור איורים מפורטים מאוד ומורכבים מאוד גם בעזרתם.
תוכנות
לרוב משתמשים בתוכנת אדובי פוטושופ (Adobe Photoshop) ליצירת אמנות פיקסלית, ובאדובי אילוסטרייטור (Adobe Illustrator) ליצירת אמנות וקטורית.
איור וקטורי יכול להפוך ממש בקלות לפיקסלים, בזמן שהכיוון ההפוך יכול להיות תהליך מורכב יותר ויקח הרבה יותר עבודה וזמן, וברוב המקרים התוצאה לא תהיה מדוייקת במאה אחוז.
אישית, אני מעדיף להשתמש בפוטושופ לציורים, אבל לפעמים אני נעזר באילוסטרייטור כדי לקבל קווים חלקים ויפים, כי התכונות הוקטוריות שלו נותנות לי שליטה מלאה על הקווים, שליטה שאין לי בפוטושופ המבוססת פיקסלים. למרות שגם בפוטושופ יש כלים וקטוריים, באילוסטיררטור הם יותר מפותחים כי לזה התוכנה נועדת.
איור בפוטושופ זה ממש כמו איור ידני, ועם שימוש בלוח גרפי יש למאייר שליטה מלאה על העט, ואפילו אפשר לשחק על הבהירות של הקו, ממש כמו לצייר בעיפרון על דף, ולכן יותר קל ליצור סקיצות בתוכנה המבוססת פיקסל (אפשר גם לצייר על דף ולסרוק ואז לעבור על הקווים באילוסטרייטור).