
בעידן המודרני יש המון דמויות מצוירות או מונפשות המלוות אותנו. אם זה בפרסומות, לוגואים, סרטים מצוירים, משחקים, קומיקס, גיף (gif) וכו׳.
לכל דמות יש מטרה מסוימת, מסר שרוצים להעביר דרכה, גם מבחינת ההתנהגות של הדמות אבל בעיקר דרך העיצוב שלה. דמות קשוחה לרוב צריכה להיראות כזאת על מנת להעביר את המסר בקלות לקהל ועל מנת ליצור הזדהות או ריחוק מהדמות ומה״רעיון״ שלה. הרעיון הזה נקרא ״קונספט״.
קונספט משמש לא רק לדמויות, אלא גם לסביבות, בניינים, מוצרים, חפצים וכו׳. כל עיצוב טוב מתחיל בקונספט טוב.
הקונספט יכול להיות משפט אחד או שניים, אך הוא גם יכול להיות עמוד שלם. לרוב כשעושים דמות מורכבת לסרט, קומיקס, אנימציה וכו׳, בונים לדמות ״דף דמות״ (character sheet) ובו רושמים את שם הדמות, הרקע שלה, סיפור החיים שלה,מה היא אוהבת, מה היא שונאת, איך היא מתמודדת עם קשיים, מההסביבה שלה ועוד פרטים שיעזרו למעצב לדעת איך הדמות אמורה להיראות כדי שהקוראים יוכלו להיות מעורבים רגשית עם הדמות. עיצוב טוב ואיפיון טוב של הדמות יכול לעורר בקהל אהבה רבה אליה או אפילו שנאה עזה. זה יכול לבוא לידי ביטוי בצבעים, צורות, סמלים, גדלים, צורת לבוש וכו׳. הכל ביחד יוצר דמות אחת שמעוצבת מתוך רעיון.
כשחושבים על קונספט לסביבות או למקומות, חושבים על איזה אווירה המקום אמור להראות, ואיזה רגש הוא אמור לעורר בדמויות או בקהל. האם המקום מפחיד? האם זה מקום שבו הדמות מרגישה שלווה? האם זה מקום בילוי שהדמות יוצאת אליה עם חברים שלה? מה יש במקום הזה שגורם למסר הזה לעבור?
חפצים יכולים להיות חלק בלתי נפרד מהדמות וחלקם אפילו נהפכים לסמל שלה, כמו הפטיש של ת׳ור, המנורה של אלאדין, פירמידת המילניום של יוגי הו וכו׳. לפעמים מעצבים את החפץ ביחד עם הדמות ולפעמים כל דבר בנפרד.
לשאר החפצים, גם כאלה שלא קשורים לדמות בכלל, לפעמים ישתמשו בקונספט, אך לא תמיד, בעיקר אם לחפץ יש רעיון מסוים מאחוריו. למשל, אם לדמות יש מכשיר טלפון כללי ופשוט, העיצוב שלו גם יהיה ממש כללי ופשוט, ולכן לא צריך קונספט. אבל אם לדמות יש טלפון משוכלל שיכול להפוך למכונית או למטוס ויכול לירות לייזרים ולדבר עם חייזרים, לרוב ישתמשו בקונספט כדי שיהיה יותר קל לחשוב איך מכשיר משוכלל כזה אמור להיראות.
אחרי שהקונספט מגובש, מתחילים לצייר כל מיני סקיצות מהירות וכלליות, ובכל פעם משנים, מוסיפים, מחסירים דברים מסויימים עד שמגיעים לתוצאה מעניינת שמעבירה את המסר הרצוי. לאחר מכן מפתחים את הסקיצה הנבחרת ומציירים את הדמות, החפץ או המקום בזויות שונות, זמנים שונים (עונות שונות, זמנים שונים של היום), פוזות והבעות פנים שונות, כדי שנראה את כל המצבים האפשריים.


